Нове могућности уз 5Г технологију у Србији

У Србији је представљена 5Г технологија – мобилна мрежа која отвара потпуно нове могућности не само за мобилне оператере и приватне кориснике, већ и за привреду.

Неке од могућности 5Г технологија јесу и примена у утовару, превозу и истовару робе, где се све те аутоматизоване радње измештају у облак (cloud), тако да је један централни систем довољан за управљање хиљадама робота.

„Самим тим робот је јефтинији и лакши за имплементацију и то ће довести до масовне производње и масовне употребе. Дакле ово није далека будућност, ово је, малтене, садашњост“, објашњава Филип Белчић, инжењер технолошке стратегије „Телеком Србија“.

Мрежа 5Г омогућава и преношење вештина на даљину. То је омогућено сензорском рукавицом, која снима сваки покрет руке, а може се користити у уметности или у хирургији.

Операције на даљину могу се показати студентима и на тај начин се хиљаде људи широм света може обучити разним хируршким вештинама.

„Све ове ствари могу са изузетно великом поузданошћу се пренети помоћу 5Г мреже: визуелни, тактилни и звучни ефекат је преносив у реалном времену и са великом поузданошћу, што је најбитније“, каже Милутин Давидовић, инжењер интегрисаних информационо-рачунарских система.

Помоћу те мреже уређаји на стаблима биљака обавештаваће пољопривредника о недостатку воде или минерала, а паметне наруквице показиваће крвну слику оног ко је носи.

До краја године 90 одсто становништва моћи ће да користи постојећу 4Г мрежу, а телекомуникациони оператери биће спремни за увођење 5Г мреже у следећој години.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво