Повереница ЕУ: Опрез, тигар је изашао из кавеза; Закерберг се извињава Британцима

Вера Јоурова, повереница ЕУ за правосуђе, права потрошача и родну равноправност, затражила је објашњење од „Фејсбука“ након великог скандала који је недавно избио због злоупотребе личних података корисника те друштвене мреже, упозоривши да су прописи у САД слабији него у ЕУ. Истовремено, први човек „Фејсбука“ Марк Закерберг извинио се Британцима због „повреде поверења“.

Повереница ЕУ: Опрез, тигар је изашао из кавеза; Закерберг се извињава Британцима Повереница ЕУ: Опрез, тигар је изашао из кавеза; Закерберг се извињава Британцима

Тигар је изашао из кавеза, рекла је Јоурова за Би-Би-Си, истакавши да би „позив на буђење“ када је реч о кршењу правила о заштити података на Фејсбуку могао да промени опуштеност људи у САД по питању приватности.

Раније ове недеље, Јоурова, која је одговорна за заштиту података, отпутовала је у Вашингтон како би се тамо састала с регулаторима.

„Када погледам амерички закон, не видим тако снажне мере нити правни оквир као у ЕУ“, рекла је Јоурова, додавши да ће бити интересантно видети да ли ће у будућности америчке власти пооштрити прописе јер је „скандал шокирао многе у Вошингтону“.

Коментаришући одговор директора и оснивача компаније „Фејсбук“ Марка Закерберга на кршење правила о подацима, а у којем он признаје грешке у својој компанији и обећава истрагу о томе, Јоурова упозорава да ће за објашњење грешака и повраћај поверења бити потребно много времена.

„Оно што од 'Фејсбука' тражимо јесте да поштује европске законе“, нагласила је повереница ЕУ.

Такође је рекла да Унија од „Фејсбука“ захтева да много тога учини и кад је реч о друштвеној одговорности и елиминисању говора мржње са те популарне друштвене мреже.

Јоурова је позвала компанију и да разјасни да ли су лични подаци Европљана, без њиховог знања, неконтролисано прикупљани путем те друштвене мреже, објавио је данас немачки лист Билд ам Зонтаг. Према наводима тог листа, Јоурова ће послати писани захтев главној оперативној директорки Шерил Сандберг у понедељак.

Повереница ЕУ је истакла и да је „скандал са сасвим неприхватљивом злоупотребом података“ упозорење корисницима да размотре шта се догађа с њиховим подацима.

Истовремено, Марк Закерберг извинио се Британцима због „повреде поверења“, а поруку им је упутио преко целе стране у британским новинским листовима, након што су подаци 50 милиона корисника популарне друштвене мреже завршили у рукама политичке консултантске компаније.

„Имамо одговорност да штитимо ваше информације. Ако то не можемо, онда то не заслужујемо“, наводи се у поруци, коју је потписао Закерберг, преноси Ројтерс.

Оснивач највеће друштвене мреже у свету рекао је да је програм који је развио један универзитетски истраживач довео до „цурења података о милионима људи са Фејсбука 2014. године“. „То је повреда поверења и жао ми је што нисмо учинили више у то време“, истакао је Закерберг, поновивши извињење које је први пут упутио протекле недеље у америчким телевизијским интервјуима.

Захвалио је корисницима што верују у ту заједницу и обећао да ће је учинити бољом. 

Компанија за анализу података „Кембриџ аналитика“ нашла се под лупом након што је узбуњивач који је помогао у оснивању те куће рекао листу Гардијан да су подаци око 50 милиона корисника Фејсбука узети без њиховог знања и искоришћени у раду те компаније за кампању америчког председника Доналда Трампа 2016. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара