Што је више шара, то боља заштита – лептир штити од фалсификовања

Да би своја лична документа или предмете од велике уметничке вредности заштитили од злоупотребе довољан је један лептир. Тим српских научника у Институту за физику у Земуну осмислио је Теслаграм, најбољи вид заштите на свету, који предвиђа да се љуспице крила лептира, које је немогуће копирати, уграђују у картице, новчанице, документа и уметничка дела.

Крила лептира покривена су са чак 200.000 љуспица. А ниједан лептир нема иста крила. Овај податак био је довољан научницима да осмисле најбољи вид заштите на свету. Структура лептировог крила сложенија је од холограма и немогуће ју је копирати.

„Знате и сами када узмете новцаницу у руке и погледате онај четвртасти холограм на њеној површини видећете да се ту преливају боје у зависности од тога како померате новчаницу. То што видите на крилима лептира, те мале структуре, те љуспице су нека врста природног холограма који је, због тога што је природа непредвидљива, сваки јединствен“, каже физичар Дејан Пантелић.

Могу се користити скоро све врсте лептира. Што је више шара, то је боља и заштита, кажу научници. Процес није лак.

„Те љуспице су мале, њихова димензија је отприлике једна половина власи косе, и можете да их преносите са крила лептира на неку структуру на различите начине. Један начин је да користите неку врсту лепка, а други је да радите љуспицу по љуспицу“, објашњава Пантелић.

На ову идеју дошло се још 2011. године, а данас на томе ради велики тим. Имају подршку Министарства просвете, а изум је 2015. године, уз помоћ Светске банке, заштићен и регистрован. Шира примена тек се очекује.

„У овој, првој фази најближи смо томе да идентификационе картице и друга документа буду заштићени. Овог момента можемо да пружамо услугу за врло мале серије заштите вредносних докумената или предмета од високе вредности“, истакао је Саша Лазовић, руководилац Иновационог центра Института.

У Институту за физику тврде да се сва решења крију у природи и да су они само посматрали, истраживали и открили оно што је милионима година постојало око нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара