Вештачка интелигенција до 2050. преузима већину послова?

Очекује се да би вештачка интелигенција до 2050. године могла по способности да се „приближи људском мозгу“, те да би могла да преузме већину свакодневних послова, указали су стручњаци за ту област у оквиру учешћа на Самиту Македонија 2025. у Скопљу.

На панелу о друштвеним мрежама и медијима, медијима и платформама, инжењер и менаџер у „Гуглу“ Алек Ицев истакао је да је за њега 2049. година рок до када ће бити развијена вештачка интелигенција која ће знатно променити начин живота људи.

„Уређаји ће бити све паметнији и све бржи и у једном тренутку ће вештачка интелигенција прећи границу“, указао је Ицев.

Према његовим речима, вештачка интелигенција све више напредује, односно софтверски системи и машине биће све паметнији, ефикаснији, али и све јефтинији. Ицев очекује да ће у другој половини 21. века машине моћи да раде уместо људи многе послове.

„Увек када се уводи нека нова технологија има и пуно злоупотреба, али сам ипак врло оптимистичан да ћемо успети да тај технолошки напредак искористимо у позитивне сврхе за људски род у будућности“, објаснио је Ицев.

Подсетио је да се већина људи у прошлости бавила пољопривредом и да је индустријски развој потпуно променио начин живота људи, те додао да ће се то десити и са развојем вештачке интелигенције.

Данашњи развој индустрије, како каже Ицев, усмерен је на што боље повезивање људи. Говорећи о друштвеним мрежама, које су данас изузетно популарне, менаџер у „Гуглу“ каже да оне, ипак, не могу бити замена за реални живот и дружење са пријатељима и породицом.

Ипак, већина људи друшвене мреже види само као алат за социјалну интеракцију и повезивање са другима.

Главни технички директор платформе Пинтерест Вања Јосифовски сматра да ће машине бити све брже, а интернет са све већим протоком, што ће омогућити да апликације почну да мењају људе.

На пример, већ сада шах може да се игра против вештачке интелигенције, а тако ће ускоро колима управљати вештачка интелигенција.

„Невероватно је да данас бесплатно можете са интернета скинути веома захтевне апликације, што је пре само 10 или 15 година било незамисливо. Оно што нас сигурно чека у будућности биће вожња кола или чишћење куће. Разне физичке или мање плаћене послове ће ускоро обављати машине“, рекао је Јосифовски.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се