Холандија, „Виндоус 10“ оптужен за кршење закона о личним подацима

Холандске власти су објавиле да оперативни систем „Виндоус 10“ крши закон о приватности и упозориле његовог произвођача, америчког гиганта у области софтвера „Мајкрософт“ да би могао бити кажњен.

Холандија, „Виндоус 10“ оптужен за кршење закона о личним подацима Холандија, „Виндоус 10“ оптужен за кршење закона о личним подацима

„Мајкрософт“ крши холандски закон о заштити података тиме што обрађује личне податке корисника свог оперативног система „Виндоус 10“ на њиховим рачунарима, објавила је у петак холандска Управа за заштиту података (ДПА).

Та управа замера америчком гиганту у области софтвера што „не информише јасно“ кориснике „Виндоуса 10“ да тај систем „непрекидно прикупља личне податке о њиховом коришћењу апликација и поступању на интернету, а све то преко свог претраживача 'Еџ' (Edge), када се користи подразумевана конфигурација“ тог оперативног система (Default Settings).

Компанија „Макрософт“ такође „не обавештава јасно кориснике о врсти података“ који се обрађују и „у коју сврху“. Осим тога, тај систем не пружа корисницима ваљан алат за „давање сагласности за обраду њихових личних података“, наводи се у образложењу ДПА. У Управи за заштиту података кажу да је испитано неколико верзија „Виндоуса 10“, инсталираних на четири милиона рачунара у Холандији од његовог лансирања јула 2015. године.

„Мајкрософт“ може да систематски прати садржај претраживача корисника система са „подразумеваном конфигурацијом“ (Default Settings), закључују надлежни.

На пример, та фирма може да прикупља податке и помоћу апликација као што су „један турски дневни лист, један магазин намењен хомосексуалцима или једна апликација која најављује време молитве за муслимане“, указује ДПА. То „Мајкрософту“ омогућава да кориснику упућује прилагођене огласе и приватне савете.

„'Мајкрософт' је уверавао да ће окончати то кршење. Али то се није догодило, и холандска ДПА може одлучити да му изрекне санкције“, упозорила је Управа за заштиту података.

Америчка компанија одговорила је саопштењем да холандски извештај „не одражава тачно“ како „Виндоус 10“ поступа с личним подацима. „Наставићемо сарадњу с ДПА да би се нашла одговарајућа решења“, поручила је званичница „Мајкрософта“ Мариса Роџерс.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво