Србија може постати нова „силицијумска долина“

Када у било којој земљи света, од Јапана до Калифорније, купите телефон, таблет рачунар или аутомобил, врло је вероватно да је бар један његов чип развијен у Београду, каже је продекан за сарадњу са привредом Електротехничког факултета у Београду Мило Томашевић.

Србија може постати нова „силицијумска долина“ Србија може постати нова „силицијумска долина“

Поводом наставка сарадње са компанијом „Елсyс“ у оквиру које ће 15 студената добити прилику да током шестомесечне плаћене праксе науче све о пројектовању аналогних и дигиталних интергрисаних кола, Томашевић је рекао и да овај програм помаже при смањењу одлива српских талената.

У програму, који се спроводи већ 10 година, осим ЕТФ-а учествују и Факултет техничких наука из Новог Сада и Електронски факултет из Ниша.

„Србија има прилику да постане ‘силицијумска долина' Југоисточне Европе, па је сарадња између привреде и факултета неопходна да бисмо на адекватан начин пратили промене у овој изузетно динамичној области“, каже Томашевић.

Због тога је, објашњава, овај програм који између осталог подразумева и праксу у компанији „Елсyс“, веома значајан, јер осим тога што поспешује привреду, помаже и при смањењу одлива српских талената.

Пракса ће, додаје, трајати од три до шест месеци и пружиће студентима искуство и знање које је неопходно да приликом запошљавања, буду конкурентни на тржишту рада. „Програм пружа одличну прилику младим, тек дипломираним инжењерима да се упознају са функционисањем великих светских компанија, као и са најновијим трендовима у индустрији“, нагласио је Томашевић.

Осим тога, напомиње Томашевић, програм је уједно и могућност да одмах након факултета млади пронађу посао у Србији.

„Од почетка сарадње, кроз програм је запослено на десетине студентата који су при крају студија и који су, директно са факултета, без индустријског искуства, пронашли посао у струци“, рекао је Томашевић. 

Развој интегрисаних кола и чипова на Електротехничком факултету Универзитета у Београду (ЕТФ) почео је пре више од пола века отварањем лабораторија за електронику и лабораторије за обраду података. 

Компанија „Елсyс“ и њена канцеларија, су у Београду, у јануару ове године, донирали 30 „развојних окружења Алтера“, на којима студенти изводе лабораторијске вежбе у оквиру три предмета на другој и четвртој години основних академских студија, подсећа професор Томашевић. 

„Сваке године се на одсецима за електронику и рачунарску технику и информатику уписује око 180 нових студената, а потребе привреде и компанија које послују у Србији у овим областима су много веће“, указао је Томашевић.

Најновија истраживања, каже, показују да у Србији недостаје више од 15.000 стручњака.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара