Величанствен научни крај – „Касини“ сагорео изнад Сатурна

Сонда „Касини“ сагорела је данас на небу изнад Сатурна на крају изузетног двадесетогодишњег путовања.

Америчка агенција за истраживање свемира Наса саопштила је да се сонда распала у 7.55 по времену на истоку САД (13.55 по централноевропском времену). Тада су се радио-сигнали из летелице нагло прекинули, летелица је заћутала.

„Касини“ је сагорео док је урањао у атмосферу Сатурна, стопивши се тако с планетом коју је кренуо да истражује 1997. године.

Више од 1.500 људи, многи бивши и садашњи чланови тима напунили су лабораторију Насе у Калифорнији у како су описали истовременом бдењу и прослави.

„Касини“, једина свемирска летелица која је икада кружила око Сатурна, приказала је људима ту планету изблиза, њене прстенове и месеце у свој њиховој величанствености. Она је донела бројна открића, открила океанске светове на месецима Енцеладе и Титан на којима би могао да постоји живот.

Лансирана 1997, сонда „Касини“ стигла је до Сатурна 2004. године и од тада помоћу својих 12 инструмената прикупљала податке. У пару с том сондом била је сонда „Хајгенс“ која је 2005. године слетела на Сатурнов месец Титан.

Пошто су залихе горива биле готово истрошене, Наса се одлучила за „велико финале“ које је рискантно, али потенцијално научно драгоцено. „Касини“ је по плану уронио у атмосферу Сатурна где се распао и завршио плодну научну мисију.

Током готово 300 орбита око Сатурна летелица је направила важна открића као што су море течног метана на Титану, његовом највећем природном сателиту и постојање слане воде испод залеђене површине Енцеладе, другог, малог Сатурновог месеца.

Тиме што се „Касини“ обрушио у атмосферу Сатурна избегнут је ризик од њеног судара с неким од Сатурнових месеца где би могао да постоји живот, као што је можда на Енцеладу, те се тиме та небеска тела штите од могућег загађења, рекао је шеф програма Ерл Мејз.

Мисија „Касини-Хајгенс“, обављена је у сарадњи америчке Насе, Европске свемирске агенције (ЕСА) и италијанске свемирске агенције.

ЕСА и италијанска агенција су изградили сонду „Хајгенс“ коју је преносио „Касини“. Та сонда се одвојила од „Касинија“ у децембру 2004. и спустила се на Титан.

Мисија „Касини-Хајгенс“ коштала је 3,26 милијарди долара, од чега су САД дале 2,6 милијарди, ЕСА 500 милиона и Италија 160 милиона.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара