Покренут најснажнији ласер на свету који пружа увид у нано свет

Покретањем најснажнијег светлосног ласера на свету у Немачкој, научницима би требало да буде омогућено да у новом светлу виде унутрашњи рад атома, вируса и хемијских реакција, преноси АФП.

У оквиру овог грандиозног пројекта, у који је уложено 1,5 милијарди евра, створен је најјачи извор икс-зрака на свету – ласер прави 27.000 блицева икс-зрака у секунди кроз 3,4 километра дуг тунел испод земље у околини Хамбурга.

Иначе, XФЕЛ (Еuropean X-ray Free Electron Laser) је један од најмодернијих европских истраживачких центара, сакривен 38 метара под земљом, далеко од стамбеног подручја и поља кукуруза.

Његово „срце“ представља 1,7 километара дуг линеарни акцелератор, који ствара енергију потребну да се генеришу икс-зраци милијарду пута светлији од оних које су правили најбољи досадашњи извори зрачења.

У буквалном смислу представља суперјак и супербрз рендген који ће истраживачима први пут омогућити да се загледају дубоко у материју и сниме „молекуларне филмове“.

„Можемо да погледамо дубоко у микро-нано свет, мапирамо детаље атома, вируса и снимимо молекуларне промене на ћелијама током хемијских реакција“, рекла је Јохана Винка, немачка министарка образовања и истраживања.

У стварање овог огромног ласера који је нешто као „огроман фото-апарат са микроскопом који емитује светлост милијарду пута јачу од конвенционалних светлосних ласера“, Немачка је уложила 58 одсто, а Русија 27, а научна сарадња биће настављена без обзира на геополитичке тензије између две земље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво