Српски академик патентирао метод за санацију клизишта у Србији

Светски познати геолог, академик Љубинко Илић, члан Удружења индустријалаца и предузетника Србије (УИПС), осмислио је патентну методу за стабилизацију тла и санацију клизишта која путем електрода глину претвара у „циглу“ и на тај начин трајно стабилизује терен, саопштио је УИПС.

Према наводима Удружења индустијалаца и предузетника Србије, овом методом могуће је санирати 36.000 клизишта у Србији, а којих само на подручју Београда, кажу, има око 1.100.

Једно од највећих клизишта у Европи налази се у месту Умка, а методом коју је осмислио академик Љубинко Илић, могуће је санирати ово клизиште, наводи се у саопштењу УИПС-а.

„Клизишта су велики проблем у Србији за чију санацију су потребна огромна средства која најчешће недостају. Зато овај проблем треба превентивно решавати, а УИПС нуди решење – метода 'Колубара'“, поручују из УИПС-а.

Додају да је ова метода ефикасна, брза и јефтина која, истичу, може Србију спасити од клизишта.

У Удружењу објашњавају да због климатских промена, географског положаја, али и неодговорног поступања људи, као што је непланска градња, сеча шума, ризици од елементарних непогода су све већи.

„Клизишта представљају огромну претњу за инфраструктуру, стамбене и привредне објекте, као и пољопривредно земљиште“, кажу у Удружењу индустријалаца.

Наводе да су критичне тачке у Београду у општини Миријево, Вишњици и Карабурми, као и у вишим деловима Земуна, а метода академика Илића је, кажу, неупоредиво јефтинија од класичних метода, као што су потпорни зидови.

Према неким проценама, објашњавају у Удружењу, за санацију проблема клизишта у Србији потребно је око 10 милијарди евра.

„Уместо тога, Удружење индустријалаца и предузетника Србије сматра да се применом ове методе може решити 90 одсто клизишта у Србији и спремано је да демонстрира пилот пројекат којим би било обухваћено неколико најугроженијих домаћинстава“, поручују из УИПС-а.

Удружење у саопштењу достављеном медијима позвало јединице локалне самоуправе да таква домаћинства пријаве, учествују у мерењима и, након увида у резултате, примене методу на територији своје општине.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се