Најсавременији телескоп у Југоисточној Европи чека павиљон

До краја ове године, уколико то временске прилике дозволе, биће завршен трајни павиљон за један од најсавременијих телескопа у Југоисточној Европи на планини Видојевици, удаљеној 25 километара од Прокупља.

Контрола и надзор телескопа врше се преко интернета, а ускоро ће и покретна купола бити замењена, пише портал еКапија.

Телескоп „Милутин Миланковић“, са пречником главног огледала од 1,4 метра, који званично ради од јуна прошле године, тренутно је смештен у привременом монтажном павиљону, па су надлежни у Астрономској опсерваторији у Београду одлучили да трајно реше тај проблем.

„Радове вредне око 15 милиона динара за објекат и додатних 100.000 евра за изградњу покретне куполе финансира Министарство за науку и технолошки развој. За изградњу објекта ангажовали смо једну домаћу фирму, док ће куполу урадити италијанска компанија“, кажу у Астрономској опсерваторији у Београду.

Астрономска станица на Видојевици једна је од водећих и најсавременијих станица овакве врсте на простору југоисточне Европе, а сам телескоп је коштао милион евра.

Новац за куповину овог телескопа обезбедили су Европска комисија за истраживања и иницијативу и Министарство за науку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се