Уз сателите Сентинел, српски пољопривредници до бољих усева

Добре вести за пољопривреднике који паметно планирају, а имају паметне телефоне. Србија је добила приступ сателитима Сентинел који ће им омогућити бесплатне сателитске снимке у високој резолуцији, односно бољи увид у стање усева и квалитет замљишта. Србија је једина држава ван Европске уније којој је понуђен бесплатан приступ свим подацима тог програма, и то захвајујући пројекту Института „Биосенс“ у Новом Саду.

Главна улога робота Лала и Соса годинама је била да, када их научници „пошаљу“ у њиве, одреде квалитет земљишта, како би се знало шта на тој земљи успева, а они су однедавно, захваљући научницима који раде у институту, добили помоћ сателитских података у свом послу.

„Биосенс“ је обезбедио Србији приступ тим подацима, иначе резервисаним за чланице ЕУ, тако што је победио на европском такмичењу најбољих пројеката на коме је учествовало више од 200 пријављених организација из целе Европе.

Инститит је тиме добио право да се назива Европским центром научне изврсности, а Србија прилику да, раме уз раме са Италијом, Немачком и другим земљама ЕУ, приступи подацима које, у оквиру програма Коперникус, сакупљају сателити Сентинел.

Коперникус је, иначе, како је за Танјуг објаснио истраживач на том институту Оскар Марко, програм Европске агенције за истраживање свемира вредан седам милијарди евра, у оквиру којег се, путем сателита Сентинел, прикупљају подаци, који се користе да би се грађани ЕУ заштитили од криза.

„Они служе да се заштитимо од недостатка хране, од енергетске кризе, за управљање обрадивим површинама, а користе се и у шумарству и метеорологији“, објашњава Марко.

Коментаришући шта то конректно значи и како то може помоћи обичним пољопривредницима, Марко каже да сателити служе како би се проценило здравље усева и да ли је ту можда потребно наводњавање, ђубрење или да се земља једноствано „одмори“.

„Ако се ту годинама сејала култура која исцрпљује земљу, на основу ових слика можемо да проценимо да ли је једне године потребно зесејати неку другу, која узима мање минерала из земљишта, како би се оно одморило“, наводи Марко.

Пољопривредници ће тражити објашњења. Неки кажу да су и до сада користили технологију за планирање и да је свака таква помоћ добродошла.

„Ја обавезно добијам рецимо поруке кад се појаве неке болештине. То је вероватно од дистрибутера који ми достављају семена било за пшеницу, било за кукуруз, тако да одмах на време преузимам мере предострожности да спречим болести, да спречим било какве штеточине које се појављују у засејане парцеле“, објашњава пољопривредник из Пирота Предраг Пејчић.

Више информација, кажу у Привредној комори Србије, произвођаче ставља у бољу позицију на тржишту, а шира слика терена могла би да поспеши њихово удруживање.

„Кад им дате прилику да схвате, да упореде искуства онда наравно и на много логичнијим основама приступају неком удруживању. То је већ на нивоу флоскуле у Србији колико је тешко удружити пољопривреднике да би заједничким наступом остварили веће резултате. Декларативно многи схватају, али у пракси је тешко помирити комшије, то је најтеже“, каже Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије.

Уз бољу организацију и боље планирање, мање је и изненађења кад плод сазри. Показало се да уз класичне методе обраде земље принос може да варира и до четири пута. 

„Ми верујемо да је будућност Србије у једној савременој ефикасној и одрживој пољопривреди која се више не може ни у Србији ни у свету радити на класични начин како се до сада радило, то једноставно није довољно добро. Ми примењујемо ај-ти, разне области ај-тија, почевши од сензора па све до сателитских снимака. Победили смо на Европском конкурсу за научне центре изврсности и уз велику помоћ Владе Србије ми сада заједно радимо на стварању једне нове пољопривреде Србије“, напомиње Весна Црнојевић Бенгин.

Према подацима из 2012. године, у Србији је више од 3,4 милиона хектара обрадиве површине. Просечна фарма величине је између две и пет хектара и углавном је реч о породичним газдинствима. 

У Институту „Биосенс“ је основан и Национални Сентинел центар, посредством којег ће се, каже Марко, обезбедити да сви привредни субјекти, владине институције, високошколске и научно-истраживачке установе у Србији бесплатно добију Сентинел информације које могу да буду од изузетног значаја за њихов рад: „То практично значи да ће сви заинтересовани моћи потпуно бесплатно да преузму сателитске слике са сателита, и тиме дајемо огроман замајац пољопривреди“.

Дугорочно гледано, према Марковим речима, овакво управљање пољопривредом ће омогућити компетитивност наших произвођача тако што ће омогућити да се израчуна како уз минимална улагања добити највеће могуће приносе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара