Кенгури збуњују аутоматска возила која развија „Волво“

Шведски произвођач аутомобила „Волво“ саопштио је да његов „Систем за детектовање великих животиња“ у возилима без возача може да примети и избегне на путу јелена, лоса и ирваса, али да први пробни тестови показују да има проблем с кенгурима.

Аутоматски аутомобил компаније „Волво“ за сада није у могућности да примети кенгура пошто његов јединствен начин кретања, односно скакање, збуњује постојећи софтверски систем, наводи британски „Гардијан“.

Директор компаније „Волво“ у Аустралији Кевин Макан истакао је да се до тог открића дошло у оквиру развоја технологије без возача и да ће проблем бити решен до 2020. године, када ће се аутоматска кола те компаније појавити у продаји.

„Довели смо наше инжењере у Аустралију да почну са прикупљањем података о могућем кретању и понашању животиња како би компјутери то боље разумели. Аутономна кола, без возача, још не постоје. То је технологија у развоју, ми развијамо аутомобил који ће моћи да препозна и кенгуре“, рекао је Макан.

Технички директор компаније „Волво“ у Аустралији Дејвид Пикет рекао је раније овог месеца за Еј-Би-Си да су се ти проблеми појавили пошто системи за детектовање објеката користе тло као референтну тачку, па због кенгуровог скакутања не могу да процене његову удаљеност од возила.

„Када је (кенгур) у ваздуху, заправо делује као да је даље, а када доскочи, делује ближе“, објанио је Пикет.

Систем за детектовање осмишљен је у Шведској, где је тестиран у областима са лосовима, а потом су пробе у Аустралији откриле проблем с кенгурима. Кенгури учествују у око 90 одсто судара возила са животињама у Аустралији, наводи Гардијан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво