„Кјуриозити“, помери се, Наса ће на Марс послати „бетмобил“

Америчка агенција за истраживање свемира открила је концептуално возило које би једног дана могло да превози људе на површини Марса.

Најновији ровер дугачак је 8,5, широк 4,3 и висок 3,3 метра. Шест великих точкова носи грдосију тешку 2,7 тона, која неодољиво подсећа на Бетменово возило.

Упркос величини, возило може да достигне брзину од 110 километара на час захваљујући електричном мотору, којег покрећу соларни панели и 700-волтна батерија. Ипак, стручњаци сматрају да му толико брзина неће бити потребна.

Возило је представљено у свемирском центру „Кенеди“ код Кејп Каневeрала.

Осмишљено је тако да потпуно штити путнике и пружи максималну подршку у преживљавању у негостољубивој средини Црвене планете.

„У себи има системе за одржавање живота, навигацију и комуникацију“, наводе из Насе.

На Марс су већ послата три ровера - „Спирит“, „Опортјунити“ и „Кјуриозити“. Прва два слетела су на Марс 2004. године. „Спирит“ је престао да функционише 2010. године, а „Опортјунити“ је и даље на Марсу.

„Кјуриозити“ је на Црвену планету стигао 2012. године, а опремљен је напредним научним инструментима. До сада је послао велики број фотографија и снимака, а и анализирао је велики број узорака прашине и стена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се