Гардијан: „Фејсбук“ обилује случајевима сексуалних уцена

Компанија „Фејсбук“ морала је да процени скоро 54.000 потенцијалних случајева порнографије објављене из освете, као и сексуалних уцена на тој друштвеној мрежи током само једног месеца, показао је документ који се појавио у јавности.

Подаци који су подељени међу запосленима показују да је „Фејсбук“ у јануару морао да уклони више од 14.000 налога повезаних са сексуалним насиљем, а да се 33 случаја односи на децу, пренео је Гардијан.

Компанија „Фејсбук“ ослања се на кориснике који пријављују увредљив садржај, што значи да би стварна распрострањеност овог проблема могла да буде много већа.

Гардијану је, међутим, речено да модератори сматрају да су правила о сексуалном садржају на Фејсбуку најтежа за праћење, да су „веома сложена“ и да се ту чини највећи број грешака.

„Фејсбук“ је потврдио да је та област једна од приоритетних и да се у циљу заустављања ширења експлицитног садржаја на тој друштвеној мрежи користи софтвер за „подударање фотографија“.

Компанија „Фејсбук“, која наводи да је тешко повући границу између прихватљивог и неприхватљивог сексуалног садржаја, одбила је да коментарише податке из документа.

Употреба Фејсбука за ширење порнографије, повећан број објављивања таквих снимака из освете, као и случајева такозваног „сексторшн“ (sextortion) – облика сексуалне уцене – представљају једне од највећих изазова за друштвене мреже.

Документи у које је Гардијан имао увид први пут показују детаљна правила која компанија примењује када је у питању сексуални садржај објављен на сајту, као и изазове с којима се суочавају модератори који „чисте“ Фејсбук.

Гардијан наводи да је у документима појашњено да су на друштвеној мрежи дозвољено „умерено приказивање сексуалности“ одраслих особа, а потом су и детаљно изложене дозвољене категорије.

Употреба сексуалног језичког изражавања је такође појашњена, а „Фејсбук“ ће донети одлуку о евентуалном блокирању на основу нивоа детаља садржаја.

Према документима, „Фејсбук“ константно унапређује одређена правила, реагујући на критику да сувише споро уклања сексуално експлицитне садржаје, док је истовремено превише строг када је у питању неки други материјал.

Објашњава се да је дозвољена голотиња када је приказана уметничким делом, као што су слике, скулптуре и цртежи, али да није дозвољена „дигитално креирана голотиња или сексуална активност“.

„Фејсбук“ наводи да „ствара боље алате у циљу чувања безбедности заједнице“, додајући да ће поједноставити пријаву проблема и убрзати процес процене постављеног садржаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво