Млади Британац успео да заустави светски хакерски напад

Један компјутераш-аматер из Велике Британије случајно је активирао програм за гашење малициозног софтвера и тако зауставио хакерске нападе на установе и предузећа у стотинак земаља света, укључујући и британске болнице.

Британски истраживач, идентификован на интернету само као 22-годишњи Малвер Тек (MalwareTech), открио је да софтвер може да се заустави регистровањем изобличеног имена сајта, преноси Гардијан.

„Ово није готово. Нападачи ће схватити како смо их зауставили, промениће код и онда ће покушати поново“, истакао је тајанствени Британац.

Компјутераш је апеловао на кориснике оперативног система Виндоус (Windows) да ажурирају своје системе да им не би били „отети“ и да не би за ослобађање морали да плате „отмичарима“.

Полицијска служба ЕУ Европол оценила је да је у току сајбер напад „без преседана“, а компанија „Мајкрософт“ да предузела необичан корак нудећи, ради безбедности, и ажурирање застарелих верзија свог оперативног система Виндоус.

„'Мајкрософт' је пре јучерашњих напада направио исправке само за старије системе као што је Виндоус Ха-Пе из 2001. године, које су доступне претежно великим организацијама које додатно плаћају, али милиони појединаца и малих предузећа још имају такве системе без исправки.

Како је саопштено, исправке „Мајкрософта“ су сада бесплатне за све кориснике. „Мајкрософт“ нуди помоћ на blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/

Напади су били засновани на рањивости Виндоуса. „Мајкрософт“ је објавио додатне исправке у марту, али су рачунари у које оне нису уграђене, били предмет напада. Малициозни програм који преко мејла, „блутут“ везе или на други начин уђе у програм компјутера, користи ову слабост софтвера и брзо се шири, што се десило и британским болницама.

На мети напада којим је тражено плаћање обично по 300 долара „откупа“ за поновни приступ компјутерским садржајима, а „откупнина“ затим расте и сата у сат, за сада је око 75.000 компјутерских система, а највише су погођене европске земље, укључујући и Русију.

Једна од погођених организација је и британска Национална здравствена служба (НХС), чији су компјутери широм земље обарани „један по један“.

Преко убаченог вируса Вонакрај (WannaCry), за поновни приступ подацима захтевало се плаћање 300 долара по компјутеру, у виртуелној валути биткоин. Болнице нису могле да приступе подацима пацијената, а отказане су и неке операције.

Међу погођеним организацијама је и Немачка железница, која је саопштила да ноћашњи напад није пореметио возни саобраћај, али да нису радиле станичне табле са обавештењима о доласцима и одласцима возова.

Радио Словенија је јавио да фабрика француског „Реноа“ у Новом Месту не ради од петка увече због тог напада, да се вирус не би ширио, а властима Словеније је пријављено и неколико напада на компјутере грађана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара