„Тесла“ почео продају соларног крова за кућу

Произвођач електричних аутомобила „Тесла“ додао у своју понуду кровне плоче које од сунчевог зрачења производе струју за домаћинство, наводи се у саопштењу компаније.

„Тесла“ почео продају соларног крова за кућу „Тесла“ почео продају соларног крова за кућу

Купци широм света од 10. маја могу да наруче соларни кров на „Теслиној“ интернет страници. Инсталације ће почети наредног месеца у САД, прво у Калифорнији, а у ван САД током следеће године.

Стаклене плоче које је фирма „Тесла“ представила прошле јесени, изгледају као традиционални кров - или као класични цреп, или као кровне плоче од камена. У њима су фото-напонске ћелије које се не виде с улице.

„Теслина“ интернет страница укључује калкулатор помоћу којег потенцијални купци могу израчунати оквирну цену крова на основу величине куће, количине светлости у области где живе и пореских олакшица. Такође могу и положити депозит од 1.000 долара како би резервисали прозвод.

Према наводима компаније, куповина и постављање „Теслиних“ соларних плоча у САД коштају око 450 долара по квадратном метру, док квадратни метар камених кровних плоча кошта око 180 долара.

Међутим, за снабдевање струјом већине кућа било би довољно да се соларним плочама покрије између 30 и 40 процената крова, а остатак обичним црепом који би се уклопио са соларним.

Иако скупљи, кров с фото-напонским ћелијама се временом исплати кроз уштеду електричне енергије. „Тесла“ на кров даје гаранцију једнаку трајању куће.

Директор компаније Илон Маск није желео да нагађа колико наруџбина компанија очекује током ове године. „Биће веома тешко и требаће времена, а биће и спотицања на путу. Али то је једина разумна визија будућности“, закључио је Маск.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се