Тајна америчка летелица слетела после 700 дана у свемиру

После скоро две године у свемиру, напредна америчка летелица „Икс-37Б“ успешно се приземљила у Насином Свемирском центру „Кенеди“. Снимке слетања објавила је америчка војска на свом налогу на „Твитеру“, али ни после четвртог путовања те „боингове“ летелице није познат тачан разлог њене мисије.

Управо завршена мисија уједно је и најдужа мисија те летелице. У Земљиној орбити провела је 719 дана, чиме се њено укупно време у свемиру своди на чак 2.085 дана.

На тајном пројекту Орбиталног тест возила „Икс-37Б“ (X-37B Orbital Test Vehicle) Наса је почела да ради 1999. године. Првобитно је било намењено поправци сателита у орбити, а пројекат је 2004. означен као тајни и тада је предат војном ваздухопловству САД. 

Од 2010. године, „Икс-37Б“ изводи пробне летове у орбити. Према мишљену стручњака, летелица може да се употреби за тестирање нових технологија и слање извиђачких сателита у свемир. Претпоставља се да може и да се опреми оружјем, али из војске уверавају да им то није у плану.

О намени пројекта „Икс-37Б“ прича се већ више од 10 година. Раније се спекулисало да би тај мини-шатл требало да буде нека врста свемирског бомбардера или летелица која ће моћи да уништава шпијунске сателите непријатеља.

Ипак, чини се да је реч о експерименталној летелици која служи за тестирање нове војне технологије у свемиру.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се