Русија, САД и Кина највећи загађивачи Земљине орбите

Наса је саопштила да су Русија, САД и Кина одговорни за највећи део свемирског отпада који се налази у Земљиној орбити, пренео је Тас.

Русија, САД и Кина највећи загађивачи Земљине орбите Русија, САД и Кина највећи загађивачи Земљине орбите

За 6.501 комад отпада одговорна Русија, а следе САД са 6.017 и Кина са 3.801, наводи се у саопштењу Америчке агенције за испитивање свемира. Остале земље имају занемарљив допринос.

У тромесечном Насином извештају наводи се да је број комада свемирског отпада током ове године порастао за готово 500, од чега су САД одговорне за 298 комада.

Тренутно се у орбити налази 18.347 елемената, од чега су 4.434 оперативни или неоперативни сателити, а 13.913 су делови ракета и други отпад.

Русија је прошле године престала да објављује своје податаке о свемирском отпаду, што је био посао аутоматског система за упозоравање на опасности у блиском свемиру.

Руски научници у оквиру агенције за истраживање свемира Роскосмос раније упозорили су да би се светска свемирска индустрија могла суочити са застојем у року од једног или два века ако не буде решен проблем отпада у Земљиној орбити.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво