„Мајке“ и „очеви“ свих бомби

Америчка војска јуче је, у ваздушном удару на положаје ИД у Авганистану, први пут у ратном сукобу бацила „мајку свих бомби“. Међутим, војске САД и Русије имају још веће, односно разорније бомбе.

„ГБУ-43/Б“ бачена је јуче у Авганистану. Њен акроним MOAB (Massive Ordnance Air Blast Bomb) популарно је промењен у "Mother Of All Bombs", односно „мајка свих бомби“.

Мета је била мрежа тунела које је користила Исламска држава.

Тај џиновски пројектил, девет метара дугачак, 9.800 килограма тежак, навођен је Џи-Пи-Есом, а испушта се из транспортних авиона МЦ-130 и детонира тик изнад земље.

Из летелица се испушта на палети, коју после неког времена одбацује и лет наставља једрећи и усмеравајући се помоћу четири крилца.

Њен главни ефекат је застрашујуће јак удар, за који се тврди да се протеже у пречнику од километар и по. Ствара га више од осам тона експлозива.

Сирова снага бомбе осмишљена је за оштећивање и уништавање подземних одаја, тунела и бункера.

Оружје је развијено за рат у Ираку, а наводно кошта 16 милиона долара. Први пут је испробано 2003. године, али до јуче није коришћено у борбама.

Где је „мајка“, ту је и „отац“

Упркос свему, „мајка свих бомби“ није најтежа америчка конвенционална бомба. Та титула припада пројектилу званом "Massive Ordnance Penetrator", који тежи чак 13.600 килограма.

Русија је такође развила сопствену масивну конвенционалну бомбу, популарно названу „отац свих бомби“, односно FOAB, тежине 7.100 килограма.

Она је термобарично оружје и функционише по другом принципу. Детонира у две фазе. Прво се малом експлозијом ствара облак експлозивног материјала, а онда се пали, уз изузетно разоран ефекат.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара