„Фејсбук“ у борби против ширења осветничког експлицитног материјала

„Фејсбук“ је саопштио да ће корисници те највеће друштвене мреже у свету убудуће лакше него досад моћи да пријаве случајеве такозваних „осветничких” еротских садржаја и тиме моментално спрече њихово поновно ширење на интернету, после првобитне забране.

Реч је о експлицитним садржајима објављеним без сагласности њихових актера, када се се из освете постављају на друштвене мреже пошто су већ једном били уклоњени.

„Фејсбук“ се суочио са тужбама корисника ове друштвене мреже у САД и другим деловима света. Они су незадовољни мерама које је тај интернет џин предузео да би спречио поновно ширење осветничког дељења еротских материјала, који је претходно већ био пријављен и забрањен.

Компанија се још у 2015. бранила тиме да је ширење поменутог материјала ради освете забрањено и да њени корисници већ дуго имају могућност да пријаве такве случајеве као кршење права коришћења.

Почев од 12. априла, корисници Фејсбука имају нову могућност за пријаву, у случају да поново виде своје обнажене фотографије на мрежи, наводи у саопштењу компанија.

„Фејсбук“ је објаснио да користи компјутерски програм за проверу фотографија како би спречио поновно ширење одраније забрањених слика, наводећи да нови софтвер спречава објављивање спорних слика, не само на главној мрежи већ и на Инстаграму и Месенџеру.

Корисницима који шире осветничке фотографије запрећено је гашењем налога на Фејсбуку.

Суочени са критикама у јавности, представници компаније су се прошле године састали са више од 150 организација за заштиту жена и одлучили да ураде више ради спречавања ширења поменутог материјала, рекао је Ројтерсу представник „Фејсбука“ задужен за безбедност Антигон Дејвис.

Поступак спречавања поновног ширења забрањених фотографија предвиђа да Фејсбук у својој бази задржи недозвољене слике, мада су такве фотографије замагљене и само мали број запослених има приступ тој бази података, објаснила је компанија.

Ројтерс напомиње и да тужиоци и парламенти у свету такође траже начин за спречавање дељења таквих садржаја и разматрају предлоге за пооштравање казни за такве поступке, који уништавају каријере и породице, а могу довести и до самоубиства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара