Оснивач светске мреже "www" добио „компјутерског Нобела“

Британац Тимoти Бернерс Ли, захваљући којем милијарде људи користе интернет, данас је добио награду „А. М. Тјуринг“, компјутерску верзију Нобелове награде, саопштило је Друштво за компјутерску технологију.

Бернерс Ли, изумитељ WWW-а (World Wide Web), већ је добио титулу витеза од британске краљице Елизабете Друге, а часопис Тајм га је уврстио међу 100 најважнијих личности 20. века.

Награду „А. М. Тјуринг“, прати и милион долара које обезбеђује „Гугл“, једна од компанија која је имала највише користи од труда Бернерса Лија да интернет постане доступан широм света и лак за коришћење.

Бернерс Ли је од осамдесетих у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) радио на идеји да се хипертектс, односно текст обогаћен линковима ка другим текстовима, користи за размену информација међу истраживачима.

Иако је напустио ЦЕРН, 1989. године увидео је могућности да се у тој институцији, која је била највеће чвориште повезаних компјутера у Европи, споје хипертекст и интернет, који је тада био у примитивној фази. Следеће године је у ЦЕРН-у поставио основе WWW-а после чега је кренула и масовна употреба интернета.

Бернерс Ли је 1989. разматрао како се дигитални предмети могу идентификовати и провлачити кроз софтвер који може да даје и графику или слике. У августу 1991. је покренуо први вебсајт info.cern.ch.

Поред тога што је измислио WWW, Бернерс Ли је одлучио да не патентира свој изум, што је омогућило другим програмерима да надограђују његов рад, чиме су настале милијарде сајтова које данас користи више од три милијарде људи.

Овогодишњом наградом Бернерс Лију обележава се 50. годишњица Тјурингове награде, назване по математичару Алену Тјурингу, чији је револуционарни рад на компјутерима и вештачкој интелигенцији помогао у разбијању нацистичких шифрованих порука током Другог светског рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се