Чамци браће Николић – од Мачве до Летоније

Браћа Николић из Мачванске Митровице у радионици у свом дворишту производе алуминијумске чамце. Дечачка љубав према бродоградњи прерасла је у уносан посао, однедавно и за страно тржиште.

У малој радионици породице Николић настаје прави производ из Србије. За израду чамаца савијају и варе алуминијум из Севојна, а за пројекте и ентеријер пловила ангажују митровачке мале фирме. Осим роболовачких, на захтев купаца раде и веће чамце, глисере и катамаране, кажу и до двадесетак годишње.

„Ја имам у производњи неколико људи, то је базна производња. Ми ту радимо грубе радове, а касније производњу финализујемо уз помоћ седам-осам мањих фирми из Митровице. Наши су производи примерени буџету, тако да се сналазимо што се тиче купаца“, каже Бранко Николић из „Ђена шипа“.

Да би посао напредовао, помаже и Бранков брат, иначе здравствени радник.

„Све своје слободно време користим да помогнем брату да се фирма развије, пошто смо емотивно везани за овај посао – наш покојни отац је радио у бродоградилишту 'Сава' у Мачванској Митровици, али и широм Европе и Јадрана“, прича Станко Николић.

Поједини купци кажу да посебно цене ручну израду и могућност да бирају дизајн и пловило за стабилну возњу.

„Нема љуљања, то је један комфор. Изгледа као дневна соба, није класичан брод, није мали простор“, истиче купац Горан Станковић.

Овај катамаран произведен у Митровици кошта три пута мање него на западном тржишту. Овдашњи чамци плове домаћим рекама, али и у земљама региона, па чак и у Летонији.

Намера власника је да изграде нови погон и повећају извоз. У локалној самоуправи кажу да су олакшали процедуре, и да је бродоградња у Мачванској Митровици, уз постојеће бродоградилиште, коначно пребродила буру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво