Кина развија напредну летелицу за мисије на Месец

Напредни свемирски брод који ће моћи да лети у нижој орбити око Земље и да слети на Месец биће направљен за потребе мисије на Земљин природни сателит, пише кинески лист „Наука и технологија“.

Инжењер за свемирске бродове Џанг Бајнјен изјавио је за кинески стручни лист Наука и технологија да ће нова летелица моћи да се врати на Земљу и да ће имати просторију за више астронаута.

Џанг није изнео друге детаље о летелици, али ју је упоредио са свемирским бродом „Орион“ који развијају Европска агенција за истраживање свемира и америчка Наса.

Кина је први мисију у свемир с људском посадом имала тек 2003. године, али је од тада брзо напредовала.

Прошле године је престигла Русију и изједначила се са САД по броју лансирања ракета, према речима Џонатана Мекдауела, астрофизичара Универзитета Харвард. Кина и САД су лансирале 22 ракете, а Русија 17.

У најновијој мисији крајем прошле године, два астронаута су провела месец дана на кинеској свемирској станици.

У наредних пет година Кина планира да има потпуно функционалну свемирску станицу са сталном посадом, а у будућности планира и слање мисије са људском посадом на Месец.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара