Шта ЦИА мисли о вашем антивирус програму?

На 8.000 страна података хакера америчке обавештајне службе, које је објавио Викиликс, између осталог се налазе и оцене неких од најпопуларнијих антивирус програма.

Хакери Америчке обавештајне агенције (ЦИА) наводно су покушавали да пробију одбране различитих антивируса и на основу тога извели закључке. Ипак, подаци које је објавио Викиликс нису довољно систематски уређени, како би на основу њих могли да се изведу закључци, већ су више илустративне природе.

Тако на пример за популарни програм Авира, хакер америчке обавештајне службе каже да је „типично лак за избегавање“. Немачка компанија је у саопштењу рекла да је поправила „малу слабост“ само неколико сати након што је Викиликс објавио документа.

Када је у питању антивирус Комодо, ЦИА има опречне коментаре. Један хакер тврди да је Комодо „велики гњаватор, јер хвата све док му не кажеш да престане“. Ипак, он тврди да верзија 6 није толико ефикасна. Представници Комода су изјавили да је тренутно актуелна верзија 10, у којој су поправљени сви пропусти.

Касперски лаб је један од водећих производа када је у питању заштита компјутера, али он вас можда неће заштити од америчке обавештајне агенције. "Грешка у коду нам омогућава да превазиђемо заштиту Касперског", написао је хакер. Оснивач компаније чији је ово програм Јуџин Касперски, оценио је примедбу као нетачну и истакао да је грешка коју је пронашла ЦИА поправљена пре неколико година.

ЦИА је изгледа имала „веома сладак“ трик којим је поразила и АВГ, а холандска компанија „Аваст", власник АВГ-а, изјавила је да припрема саопштење.

Можда најлошије коментаре добио је фински Ф-секјур, који је хакер описао као „производ нижег ранга, који причињава минималне проблеме“. „Ф-секјур“ је у саопштењу истакао да је на другим местима програм описиван као озбиљна прпрека нападима и поставио питање зашто ЦИА није упозорила софтверске компаније на грешке у њиховим антивирус програмима.

Највише проблема хакерима америчке обавештајне службе причинио је румунски Битдефендер.

„Јао, пробали смо и ово. Битдефендер је још љут“, писали су хакери. Једини коментар Маријуса Бутекија из „Битдефендера“ био је: „Ми детектујемо алате које користи ЦИА“.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара