„Мајкрософт“ у потери за сајбер криминалцима!

Ако пријатељи крену да вам јављају да добијају чудне поруке са ваше имејл адресе, то је знак да је ваш компјутер заражен. Сваке године појављују се нови „малвери“, штетни програми који преузимају ваш рачунар и користе га за криминал, понекад скидајући и ваше поверљиве податке. Компанија „Мајкрософт“ направила је мапу напада и заражених рачунара на територији Србије, a њихов правни стручњак за овај део Европе Џек Пинеда дошао је у Београд да је представи.

„Мајкрософтов“ тим за дигитални криминал је једини тим који проактивно јури сајбер криминалце, каже за РТС Џек Пинеда.

„Мапа нам показује да смо имали 15 озбиљних акција у последњих пет-шест година у којима смо уништили инфраструктуру сајбер криминалаца. Мапа нам показује нападе које су извели сајбер криминалци и ти компјутери су и даље можда инфицирани, aли комуникација не иде ка сајбер криминалцима јер смо преузели њихову мрежу“, објашњава Пинеда.

Сајбер криминалац може бити свако, било где у свету, истиче Пинеда. „Не знамо јесу ли у Србији, Америци, Русији или Финској. Могу бити било где“, упозорава „Мајкрософтов“ стручњак.

Ти криминалци не користе само један рачунар, већ велики број сервера. „Мајкрософт“ сарађује са локалном полицијом и физички заузима те сервере. „Да бисмо срушили један вирусни програм, ангажујемо полиције десетак земаља“, истиче Пинеда.

На питање да ли има сајбер криминалаца који производе вирусе у Србији, Пинеда одговара да је то могуће, али да не може засигурно да зна.

Истиче да, посматрајући мапу, најбоље што може да се уради јесте да људе уче како да буду безбедни.

„Морамо разумети да је сајбер безбедност транснационално питање. По својој природи напад може да се догоди било где. Најбоље што можемо јесте да свој систем обезбедимо, променимо своје протоколе и пређемо на клауд, ако је то могуће, јер је тамо безбедније. Морате водити рачуна о безбедности и као компанија и као корисник“, рекао је Пинеда.

Објашњава да „Мајкрософт“ сарађује са владама широм света и дели своја сазнања са тимовима за брзу компјутерску реакцију и ти тимови ступају у контакт са грађанима како би очистили своје уређаје.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се