Холандија прва на свету има потпуно „зелену“ железницу

Национална железничка компанија у Холандији је саопштила да је годину дана пре плана испунила циљ да се сви њени возови напајају из обновљивих извора енергије.

Сви холандски возови се напајају струјом коју стварају ветропаркови. „Од првог јануара сви наши возови иду захваљујући енергији ветра“, рекао је портпарол холандске железнице (НС) Тон Бон.

Компанија за производњу струје „Енеко“ је победила на тендеру, који је пре две године понудила НС, а две компаније су потписале десетогодишњи уговор у којем је договорено да од јануара 2018. године сви возови користе електричну енергију добијену из обновљивих извора.

„Тако смо у ствари постигли циљ годину дана пре него што је планирано“, истакао је Бон, додајући да је то постигнуто значајним увећањем капацитета ветропаркова широм земље и на мору.

Компаније „Енеко“ и НС су на заједничком сајту саопштиле да су око 600.000 путника који дневно путују први на свету који се потпуно превозе захваљујући снази ветра. Холандска железница има око 5.500 полазака дневно.

Једна ветрењача за свега сат рада може да напаја воз са довољно енергије да пређе око 190 километара. Наредни корак је да се утрошак енергије по путнику смањи за 35 одсто до 2020. године.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се