Пентагон успешно тестирао „јато“ беспилотних летелица

Још један корак ка новој врсти оружја направљен је успешним тестирањем „јата“ од 103 минијатурне беспилотне летелице, наводе у Пентагону.

Пентагон успешно тестирао „јато“ беспилотних летелица Пентагон успешно тестирао „јато“ беспилотних летелица

Захваљујући напретку вештачке интелигенције, може да се размишља о мини-роботима, којима би у ту сврху управљао човек, а војни стратези оцењују да је пред таквим типом новог наоружања лепа будућност.

Производња таквих беспилотних летелица није скупа, а једна од предности је што због бројности могу лакше да савладају непријатељску одбрану, наводи се у саопштењу које ноћас објавио Пентагон.

Пентагон је у октобру тестирао „јато“ мини-дронова "Perdix", дужине око 16 центиметара. Летелице су спуштене из три борбена авиона „Ф/А-18 супер хорнет“, прецизирано је у саопштењу.

Вилијам Ропер уз Службе за стратешке капацитете Пентагона објаснио је да је предност таквих летелица то што „група нема вођу“ и што се лако прилагођава прикључивању нове летелице, или губитку неке од њих, уколико је оборена.

Службу за стратешке капацитете Пентагона основао је актуелни секретар обране САД, технофил Аштон Картер, када је био други човек те установе.

Дрон "Perdix" су дизајнирали студенти престижног универзитета Ем-Ај-Ти (МИТ) 2013. године и од тада се непрекидно ради на његовом побољшавању.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се