Дизел-мотори на аутомобилима загађују 10 пута више него на камионима

Строжи тестови емисије штетних гасова показују да модерни дизел-мотори на аутомобилима испуштају десет пута више азот-оксида од оних у камионима.

Велика разлика између ослобађања штетних гасова добијена је због примене нових, строжих тестова који се примењују на велика возила у ЕУ, кажу стручњаци у новом извештају. Они заговарају да се исти тестови примене и на аутомобиле.

Загађење од азот-оксида одговорно је за десетине хиљада прераних смртних случајева широм Европе, а велики део емисије тих гасова производе аутомобили са дизел-моторима, који штетне гасове ослобађају шест пута више од дозвољеног.

У новом извештају Међународног савета за чист транспорт, који је открио „Фолксвагенов“ скандал са лажирањем тестова емисије штетних гасова, упоређена је количина ослобађања азот-оксида из камина и аутобуса са оном из аутомобила.

Откривено је да тешка возила тестирана у Немачкој и Финској ослобађају 210 милиграма азот-оксида по километру, у поређењу са 500 милиграма колико ослободе модерни дизел-мотори на аутомобилима.

Међутим, пошто тешка возила имају веће моторе и троше више дизела по километру, то значи да аутомобили производе десет пута више штетних гасова по литру.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара