Апликација упозорава: Ирвас на путу

Финска је развила нову апликацију за паметне телефоне која помаже смањењу великог броја ирваса који страдају у саобраћајним несрећама.

Око 300.000 ирваса слободно лута дивљинама Лапоније на северу Финске. Процењује се да се сваке године усмрти око 4.000 тих животиња када их ударе возила на путевима, а накнаде које се исплаћују њиховим чуварима су прилично велике.

Већина несрећа се деси током зимског периода, када је теже уочити животиње.

Неколико метода за смањење броја убијених животиња није успело, укључујући прскање њихових рогова флуоресцентним бојама, качење рефлектора око врата и померање саобраћајних знакова за упозорење на ирвасе у складу с њиховим кретањем.

Најновији покушај је увођење апликације за паметне телефоне Порокело, што на финском значи „Звонце ирваса“, а први подаци показују да даје резултате.

Прошлог месеца је забележено 300 несрећа мање на путевима у Лапонији у односу на новембар прошле године.

Једноставна апликација омогућава возачима да једним кликом на екрану телефона региструју ирвасе близу пута. Помоћу технологије навигационог система џи-пи-ес креира се зона упозорења пречника 1,5 километара, која траје један сат и упозорава друге кориснике апликације који прилазе том подручју.

„Ако је ирвас у близини, возачи успоре и када проћу зону упозорења могу да наставе да возе нормалном брзином“, каже Јако Јлинампа, директор локалног пословног центра у Рованијемију, највећег града у Лапонији.

Пројекат је почео у јуну, када је 1.000 бесплатних паметних телефона с инсталираном апликацијом, које су додељене професионалним возачима, укључујући возаче камиона, таксија и аутобуса.

Марија Тимо Хухтала, која је помогла у креирању апликације, наглашава да возачи ипак не смеју превише да се ослањају на тај систем. Путеви у Лапонији су веома добро покривени системом, али још увек не 100 одсто, тако да се неки ирвас може наћи на путу иако нема упозорења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара