„Хеклер и Кох“, оружје за идеалне демократије

Немачки гигант „Хеклер и Кох“ објавио је да више неће продавати своје производе „корумпираним и недемократским земљама“, јер је постало тешко добити дозволу немачке државе за такву сарадњу.

Комапнија, једна од највећих на свету на пољу производње наоружања, убудуће ће оружје продавати демократским државама у којима нема корупције и које су чланице НАТО-а.

Њу Јуроп (New Europe) преноси да ће промена у стратегији пословања изоставити снабдевање земаља попут Саудијске Арабије, Мексика, Бразила, Индије, па чак и Турске, која је чланица НАТО-а. Наводно је јуришном пушком „хеклер и кох 416“ убијен Осама бин Ладен.

Ипак, ограничење немачке владе о извозу оружја на Блиски исток је лоше утицало на пословање компаније, што је допринело колапсу од 90 одсто оперативних прихода прошле године.

Компанија је тужила немачку владу прошле године због неодобравања уговора о снабдевању Саудијске Арабије резервним деловима који су им неопходни за пушку „г-36“.

Договор је усвојен 2008. године, и поред забринутости због кршења људских права у Саудијској Арабији, али је немачка влада ипак променила свој став о извозу оружја пре две године.

Немачки министар економије Сигмар Габријел је покушао да сузбије продају тенкова и нарочито лаког оружја, након преузимања функције крајем 2013. године, тврдећи да је управо такво оружје, попут аутоматских пушака, било оружје које се најчешће користило у грађанским ратовима широм света.

Продаја оружја је веома осетљиво питање у Немачкој, због њене историје у Другом светском рату. Та држава је пети извозник оружја на свету, према истраживању Института СИПРИ, а у тој индустрији је запослено око 80.000 људи.

Немачка компанија, са њених 850 запослених и око 200 милиона евра годишњег промета, финансијски је погођена и недавно је била пред банкротом.

Успели су да се поврате захваљујући великој поруџбини француске војске, која је купила више од 100.000 пиштоља. Након напада у Ници, Француска полиција је од те компаније наручила 2.000 пиштоља и 3.000 митраљеза.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара