„Гугл“ пориче да „Андроид“ крши правила конкуренције

Амерички интернет гигант „Гугл“ је одбацио оптужбе Европске комисије да држи доминантне позиције својим „Андроид“ системом за мобилне телефоне и тиме крши законе о конкуренцији.

„Гугл“ пориче да „Андроид“ крши правила конкуренције „Гугл“ пориче да „Андроид“ крши правила конкуренције
Потпредседник америчке компаније Кент Вокер је у објави на блогу истакао да „'Андроид' није гушио конкуренцију већ jу је, напротив, ширио“.

Европска комисија је у априлу оптужила „Гугл“ у вези са његовим оперативним системом „Андроид“, који обухвата 80 одсто светског тржишта паметних телефона, према истрази покренутој годину дана раније.

„У садашњој фази истраге сматрамо да својим понашањем 'Гугл' онемогућава корисницима већи избор апликација и мобилних услуга и да компанија кочи иновације других актера, чиме крши прописе о конкуренцији Европске уније“, рекла је тада европска комесарка за политику конкуренције Маргарете Вестагер.

У данас послатом одговору америчке групе на тe оптужбе, наводи се да „екосистем 'Андроид' пажљиво балансира интересе корисника, оних који развијају програме, произвођача и мобилних оператера“, написао је Кент Вокер.

Вокер је на блогу такође написао да је Европска унија игнорисала улогу произвођача „ајфона“, технолошког гиганта „Епла“, када је упутила оптужбе „Гуглу“ о гушењу конкуренције.

Вокер је написао да се игнорисањем конкуренције са „Еплом“ изоставља одлика која дефинише данашње компетитивно тржиште паметних телефона.

„Гугл“ је почетком новембра одбацио оптужбе ЕУ да сузбија конкуренцију и да доминантан положај на тржишту користи да систематски фаворизује сопствени сервис за онлајн куповину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара