Рингишпил на бежичну контролу за прво место на конкурсу „Буди као Тесла“

Основци школе „Михајло Пупин“ идеју бежичног преноса података Николе Тесле спровели су у дело. За то су им били потребни тимски рад, коцкице и паметни телефон. Њихов рингишпил, који реагује на глас, освојио је прву награду на националном конкурсу „Буди као Тесла“.

Како рингишпил направљен од коцкица може да се покрене, и то даљинским управљачем, зна шест основаца школе „Михајло Пупин“.

Идеја Николе Тесле, бежични пренос података, помоћу спретних руку и модерне технологије постала је њихов велики научни пројекат. Вредан првог места на националном конкурсу „Буди као Тесла“. Унапређена верзија реагује на глас.

„Ја сам направио програмерски део, додао сам блутут и обезбедио да може да се изговори команда коју програм запише и онда да, зависно од команде, покреће или зауставља рингишпил“, објашњава ученик Драган Прпа.

Када се ради у дванаест руку, најважнија је подела послова. Иако су неки већ имали искуства у програмирању, сви су научили и нове програмерске вештине. Наставница информатике их је мотивисала, пријавила за такмичење.

„Мени је идеја била да покажемо деци да паметни телефони не служе само за играње, него да се са њима може и нешто паметно направити. Они су осмислили један програм који је примерен деци, то смо радили у оквиру часова информатике“, истакла је Слађана Стојнић, наставница математике и информатике.

Школски тим младих информатичара, можда би могао да постане и најпопуларнији у школи. Нису ретка питања како да се учлане.

Национални пројекат „Буди као Тесла“ подржао је и музеј посвећен великом српском научнику. Идеја је била да се што више основаца широм Србије пријави и упозна са Теслиним идејама.

„Мислим да је знање деце на једном врло ниском нивоу, то су углавном површни подаци, површне информације и овакав пројекат помаже“, сматра Бранимир Јовановић директор Музеја „Никола Тесла“.

Ученици шестог и седмог разреда освојили су награду која вреди свим основцима – „Самсунгову“ дигиталну учионицу, коју има тек неколико школа у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара