Насинa сонда открила могуће место пада модула „Скјапарели“

Црна тачка на површини Марса коју је снимила америчка сонда МRО, највероватније је „изгубљени“ модул „Скјапарели“ Европске агенције за истраживање свемира.

Орбитални истраживач Марса (MRO), свемирска сонда агенције Наса која врши извиђање и истраживање Марса из орбите, фотографисала је део Црвене планете на који је било планирано слетање модула.

Стручњаци верују да је црна тачка управо „Скјапарели“, за који стручњаци све више верују да се срушио.

Наиме, подаци које је модул послао пре самог губитка контакта, односно сигнала, индикују да системи за слетање нису радили како треба.

„Скјапарелијев“ падобран се отворио прерано, а његове ретроракете, дизајниране да успоре спуштање роботизованог модула, радиле су само неколико секунди, а требало је пола минута.

„Стигао је брзином која је далеко премаšшила брзину предвиђену за површšину Марса“, објаснио је Тијери Бланкер из ЕСА, задужžен за операције спуšштања. 

Но, уређаји за снимање слике на Насиној сонди не могу стопроцентно потврдити да је реч „Скјапарелију“ због ниске резолуције слике – шест метара по пикселу.

Грубо гледано, црна флека величине 15 пута 40 метара на фотографији би требало да представља прашину и стење, тј. кратер изазван падом модула.

Налази се 5,5 километара западно од места на које је „Скјапарели“ требало да слети.

На раније начињеним фотографијама, ове црне тачке није било. 

Такође, бела тачка уоквирена црвеним кругом је вероватно 15-метарски падобран који се вукао иза модула.

Ни ње није било на ранијим фотографијама МRО-а.

ЕСА и Наса верују да овај снимак заиста показује место на којем је „Скјапарели“ имао контакт са површином Марса.

„Mрља је много већа него šшто би била да се 'Скјапарели' спустио у једном комаду. Дакле, размрскао се“, закључио је један званичник ЕСА. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара