Хакерски напад блокирао „Твитер“ и Си-Ен-Ен у САД, у Москви не ради Џи-Пи-Ес

Неколико великих сајтова међу којима „Твитер“ и „Спотифај“, Си-Ен-Ен и „Редит“, било је блокирано данас током два сата на источној обали САД после хакерског напада на једног интернет провајдера, саопштено је у Вашингтону. Такође, грађани Москве су пријавили да у центру руске престонице данас не ради Џи-Пи-Ес и траже објашњење зашто.

Сметње, које су трајале од 11 до 13 часова (ГМТ) имали су и сајтови Њујорк тајмса, Вокс медија и Нетфликса, јавила је агенција Франс прес.

Напад је највише погодио источну обалу САД, али и друге крајеве.

Провајдер „Дин“ из америчке савезне државе Њу Хемпшир на источној обали саопштио је да су његови сервери били мете напада што је изазвало прекид интернет саобраћаја, али је после два сата све враћено у нормалу, јавила је агенција АП.

„Дин“ обезбеђује оптимизацију интернет саобраћаја великих сајтова.

Проблем потиче из Кремља?

Многи Руси приметили су да апликације за мобилне телефоне које користе Џи-Пи-Ес не раде у центру Москве и траже објашњење зашто је то тако, преноси АП.

Програмер руске интернет фирме „Јандекс“ Григориј Бакунов изјавио је да је истрага показала да се систем за блокирање Џи-Пи-Еса сигнала налази унутар Кремља, где је и канцеларија руског председника Владимира Путина, наводи америчка агенција.

Корисници Џи-Пи-Еса се на друштвеним мрежама жале да, кад су у близини Кремља, њихове апликације које користе Џи-Пи-Ес показују да се они налазе на московском аеродрому „Внуково“, који је на 25 километара од Москве.

Портпарол Путина Дмитриј Песков је новинарима јуче рекао да не зна зашто Џи-Пи-Ес не ради и додао да и сам има тај проблем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара