Пироћанац направио апликацију за откривање лажних новчаница

Миодраг Пенчић, дипломирани инжењер електронике из Пирота, развио је апликације за паметне „Андроид“ телефоне уз помоћ којих могу да се открију фалсификоване новчанице евра и долара или да се израчуна затезна камата.

Апликације су бесплатне и могу се преузети са Андроид маркета, а предност је и што корисници у сваком тренутку и на било ком месту имају увид у финансијске трансакције.

Према речима идејног творца, апликација за проверу квалитета новчаница евра и долара, штеди време и смањује ризик од употребе фалсификата. Њу је Миодраг Пенчић, програмер из Пирота развио сам када је приметио да у „Гугл“ продавници недостају неки елементи.

„Провера серијског броја за долар је за сада једина таква уопште - не постоји друга, ни слична чак. Док рецимо за проверу серијског броја евра постоје сличне, али је ова напреднија у смислу стабилнијег рада“, објашњава Пенчић.

Осим провера серијског броја новчаница, Пенчић је направио још две апликације из области финансија - једна је кредитни калкулатор, а друга за израчунавање затезне камате.

„Треба да дате почетни датум, датум настанка дуга, датум обрачуна и основни износ. Једноставно, притиском на дугме, ви имате решење - коначну суму, колики је укупни дуг и колика је камата“, открива Пенчић детаље коришћења апликације.  

Из Србије још није могућа директна продаја Андроид апликација, па се одређена зарада може остварити само преко уметнутих реклама. Упркос томе овај прагматични Пироћанац је задовољан, јер тренутно преко 1.000 људи широм света користи његове апликације које су подржане на 36 језика.

Новчанице, каже програмер, за сада најчешће проверавају Италијани, Немци и Американци, а обрачунавање камате и дуговања - очекивано - корисници у Србији и бившим југословенским републикама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара