„Скјапарелијево“ стање на површини Марса и даље непознато

Конференција за медије у Центру за свемирске операције Европске агенције за истраживање свемира у Дармштату није дала очекиване одговоре – да ли је модул „Скјапарели“ слетео на Марс и у каквом је структуралном стању још се не зна. Мисија се ипак сматра успешном.

„Добра вест је што можемо да потврдимо да је ТГО (летелица мисије 'Егзомарс' која је носила модул) у орбити. То значи да је ТГО спремна за пренос података. У нормалном је стању и спремна да пређе на следећу фазу“, истакли су званичници ЕСА на конференцији.

„Изазови су тек пред ТГО-ом.“

„Наравно да знамо да вас највише интересује шта је са модулом. Према подацима који су стигли са великог броја сензора на њему, знамо да је прошао кроз горње слојеве атмосфере Марса, али података о меком слетању нема“, гласио је одговор на питање шта је са „Скјапарелијем“.

Дакле, нема потврде о успешном слетању, нити о структуралном стању модула.

Како је речено, орбитер ТГО је послао податке о успешном уласку у орбиту, и оне које је добио од модула. Стигли су на Земљу преко великог радио-телескопа у Индији и тренутно их стручњаци анализирају.

Међутим, пренос података се прекинуо баш када је „Скјапарели“ требало да слети помоћу падобрана. 

Новог сигнала са површине Марса још нема, међутим, тренутно стање, односно успешан улазак летелице у орбиту Црвене планете, сматра се великим успехом.

„Након јучерашњег великог догађаја ми имамо орбитер око Марса, спреман за научни рад и подршку за слање ровера 2020. године, у оквиру мисије 'Егзомарс'“, рекао је Јан Вернер, генерални директор ЕСА. 

„'Скјапарелијева' примарна улога је била да тестира европске технологије за слетање. Снимање података током слетања је део тога и важно је да сазнамо шта се десило, да бисмо могли да се припремимо за будуће летове.“

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво