Немачка продаје левитациони воз „Маглев“

Воз „Маглев“, за који су се некада немачки званичници надали да ће убрзати желенички саобраћај и постати велики извозни производ, биће понуђен на продају.

„Трансрапидни воз“ чији је принцип кретања заснован на технологији магнетне левитације, потенцијални купци ће моћи да виде на изложби данас и сутра, на бившој пробној прузи на северозападу Немачке, близу границе с Холандијом.

Власти нису одредиле минималну цену воза, а аукција ће трајати до 25. октобра.

Прототип воза направљен је 2007. године, а пројектом је било предвиђено да саобраћа на прузи која повезује Минхен и оближњи аеродром.

Воз „Маглев“ се креће, односно лебди изнад посебних шина, захваљујући електромагнетној сили. То значи да не постоји сила трења између воза и шина, те тај воз може да достигне огромне брзине.

Многи предлози за изградњу тих пруга у Немачкој су пропали.

У судару воза „Маглев“ и возила за одржавање на пробној прузи у Немачкој 2006. године страдале су 23 особе. Та пруга се не користи од 2011. године.

Једина оперативна пруга за возове „Маглев“ је у Шангају и повезује град с аеродромом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара