Немачка забрањује моторе са унутрашњим сагоревањем од 2030. године

Мотори са унутрашњим сагоревањем први пут су се појавили у Немачкој крајем 19. века, па је пригодно да Немци буду први који ће их сахранити. Сходно томе, Бундесрат је усвојио резолуцију о њиховој забрани од 2030. године.

Шпигл јавља да је други дом немачког парламента постигао сагласност да за 14 година на друмовима дозволи само возила која не ослобађају штетне материје у ваздух. Да би резолуција била примењена широм Европске уније, мора да буде усвојена у парламенту ЕУ.

„Немачки прописи и закони традиционално обликују регулације ЕУ“, наводи немачки лист.

Члан Зелених и парламентарац, Оливер Кришер, рекао је за Шпигл да, уколико искрено желимо да имплементирамо Париски договор о смањивању емисије штетних гасова, никакви нови аутомобили са моторима са унутрашњим сагоревањем не смеју да се нађу на улицама после 2030. године.

Резолуција позива европске произвођаче аутомобила да преиспитају своје пословне стратегије и усагласе их са пореским стимулацијама према возилима са нултом емисијом штетних гасова.

Усвајање још виших пореза на моторе са унутрашњим сагоревањем могло би такође да охрабри произвођаче да се што пре пребаце на развој и производњу електричних аутомобила.

Упркос томе што је још доста посла остало да се уради по овом питању, сама чињеница да напоре предводи земља која је синоним за производњу аутомобила и четврта највећа ауто-индустрија на планети представља велики помак у правом смеру.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара