Асперн, „најпаметнији“ град у Аустрији

Више од 50 посто енергије троши се на грејање и хлађење. Како би смањила потрошњу енергената, Европска унија уводи све оштрије директиве. Земље чланице граде не само паметне зграде већ и читаве градове. Новинарка РТС-а била је у Асперну – првом аустријском и једном од највећих паметних градова у свету. Ево шта значи паметан град и како фунционише живот у њему.

Асперн, „најпаметнији“ град у Аустрији Асперн, „најпаметнији“ град у Аустрији

„Зештат Асперн“, нови град који ниче надомак Беча потпуно је самоодржив: енергију добија из обновљивих извора – сунца, ветра и воде. И кишницу прерађују, а зграде и сви објекти су од природних материјала, потпуно енергетски ефикасни.

„Ово је концепт који води рачуна о енергији. Свака зграда је опремљена паметним системима који регулишу потрошњу енергије, али и производњу. Зграде у овом насељу предвиђају потрошњу енергије на основу временских прогноза и других података“, истиче Марвин Митервалнер, инжењер компаније „Беч 3420“ која гради Асперн.

А податке о потрошњи енергената дају управо станари и тако диктирају потребе за укупном енергијом.

Станови се овде не могу купити, већ само изнајмити. Рентирани квадратни метар у Бечу кошта 11 и 12 евра, а овде је јефтинији – седам до осам евра. У граду је највише младих.

Изградња овог града почела је 2013. данас овде живи седам хиљада људи. Када буде завршен 2028. имаће, кажу, 20.000 становника.

Градњу је покренула и финансира аустријска влада, а технологијама управља немачки „Сименс“.

„Циљ је да се што више смањи потрошња енергије и то кроз паметно коришћење, као и паметну технологију. У првој фази пројекта концентрисани смо на енергетску ефикасност и смањење емисије штетних гасова“, каже Оливер Јули, менаџер пројекта „Асперн“ из „Сименса“.

Асперн је један од 10 паметних градова у свету и највеће тестирање одрживог становања у Европи.

Тим стручњака даноноћно прати све сегменте живота и понашање људи како би у скоријој будућности кажу исте технологије и искуства применили и на цео Беч.

Стручњаци кажу да је овај пионирски подухват реалност у будућности и веома прихватљиво решење за балкански регион. Србија има велики потенцијал обновљиве енергије за развијање паметних градова.

„Савремено друштво се сусреће са крајње озбиљним проблемима са аспеката снабдевања енергентима, са аспекта загађења животне средине, са аспекта недостатка фосилних горива и одговори на та велика и озбиљна питања се крију у решењима које нуде паметни градови, паметна инфраструктура и паметни енергетски системи“, рекао је Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду.

Градске власти Беча дају и субвенције од 2.200 евра за зелене кровове у центру града, који ће заменити клима-уређаје. Стимулишу и озелењавање јавних површина, претварајући их у паркове, где ће људи проводити слободно време. Таква три парка ничу и у Асперну.

Град Асперн се све више шири. Када све буде завршено простираће се на 240 хектара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара