ФБИ објавио заплењена документа о Теслином „зраку смрти“

Амерички Федерални истражни биро коначно је објавио сва документа повезана са Николом Теслом, 73 године након што је та служба после научникове смрти запленила два камиона пуна његових ствари, преноси „Раша тудеј“.

Документа са којих је скинута ознака тајности обелодањени су по Закону о слободи информација, а откривају озбиљно интересовање власти САД за Теслин „зрак смрти“, оружје које је Тесла тврдио да је осмислио.

Објављена документа такође садрже информације о Теслиним експериментима са „лоптама муње“ и план ФБИ-ја да ухапси рођака за ког се веровало да је покушавао да се домогне Теслиних докумената.

Никола Тесла је најпознатији по осмишљавању система наизменичне струје, индукционог мотора, радија, као и по томе што је предвидео појаву бројних модерних технолошких уређаја.

Тесла је, како се верује, преминуо у 85. години у Њујорку 7. јануара 1943. године. Међутим, у новим документима налази се писмо од 12. јануара 1943. године у ком се наводи да је истрага утврдила да је научник заправо умро 8. јануара.

У писму се наводи и забринутост због чињенице да је Тесла натурализовани грађанин САД и да због тога неће имати јурисдикцију над имовином.

Међу објављеним документима налази се писмо упућено Џону Едгару Хуверу, првом директору ФБИ-ја, где се подвлачи чланак о Теслином изуму „зрака смрти“ и сугерише да би могао да буде од кључног значаја за Министарство рата.

Препоручује се да документа буду под сталним надзором, како би се обезбедила њихова безбедност и спречило да падну у руке непријатељу који би такође био „заинтересован за тако важно ратно оруђе“.

У другом документу наводи се забринутост ФБИ-ја због рођака, тврдили су да га Тесла уопште није волео, а он је покушавао да се докопа „важних докумената и планова“. Биро се плашио да би он могао да документа после прода или да непријатељу.

У меморандуму ФБИ-ја, који датира 9. јануара 1943. године, истиче се да је Тесла спровео бројне експерименте у вези са бежичним преносом електричне енергије, познатијем као „зрак смрти“.

Теслин штићеник, Блојс Фицџералд, рекао је у интервјуу са владиним званичником да му је Тесла месец дана пре смрти рекао да су експерименти обављени и усавршени. Он је такође навео да је познати научник радио на развоју револуционарног торпеда.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара