Један тајфун могао би пола века да напаја Јапан енергијом

Тајфуни сваког човека асоцирају на изузетно сирову снагу природе, која за собом оставља пустош. Међутим, јапански инжењер развио је турбину која би могла да искористи невероватну снагу тих олуја и претвори је у корисну енергију. Уколико је у праву, један тајфун би могао да напаја Јапан 50 година!

Један тајфун могао би пола века да напаја Јапан енергијом Један тајфун могао би пола века да напаја Јапан енергијом

Ацуши Шимицу је проналазач прве изузетно издржљиве турбине за тајфун, која не само што може да издржи велику силу олује већ и њену снагу да претвори у корисну енергију.

Према Шимицуовим прорачунима, довољно велико постројење турбина могло би да искористи довољно енергије да напаја Јапан у наредних 50 година.

Имајући у виду да Јапан оскудева у природним ресурсима, а од несреће у Фукушими се суочава и са енергетским мањком, такво решење је веома добродошло.

„Јапан заправо има изузетно велики потенцијал за производњу струје од ветра него од сунца. Проблем је што тај потенцијал није искоришћен“, објашњава Шимицу, који је навео да је Јапан већ искусио шест тајфуна ове године.

Инжењер сматра да је Јапан има потенцијал да постане енергетска суперсила на планети.

Турбина за тајфун разликује се од конвенционалних турбина на два важна начина. Оштрице се окрећу на вишесмерној покретљивој осовини, која омогућава машини да преживи непредвидиву природу олуја, а брзина оштрица може да се прилагођава да се не би неконтролисано окретале.

Тестирање прототипа бележи око 30 одсто ефикасности, што је десет одсто мање од уобичајених турбина. Разлика је што Шимицуове турбине могу да преживе олују. Тајфун „Усаги“ је 2013. године уништио осам и исто толико уобичајених турбина оштетио.

Функционални прототип Шимицуове турбине инсталиран је на Окинави и сада се само чека на следећи тајфун.

Још није јасно где би произведена енергија могла да се ускладишти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара