„Спејс икс“ испробао нови „рептор“ мотор

Са сном да доживи оснивање људске колоније на Марсу, Илон Маск пуном паром наставља развој нових погонских мотора за интерпланетарно путовање. Нови мотор, „рептор“, успешно је прошао прво паљење.

Вест је јавио сам Маск на свом Твитер налогу, поставивши фотографију са успешног теста „рептора“.

Нови мотор сагорева метан и кључни је део ракете „Црвени змај“, којом милијардер жели да пошаље прву мисију на Марс.

Иначе, Маск је за сутра заказао конференцију на којој ће говорити више од плановима за Црвену планету, а порука и фотографија на Твитеру била је само мала зазубица о новој генерацији ракета, која се развија у постројењу у Тексасу.

Нови мотор даваће и до три пута већи потисак од „мерлин“ мотора, који се тренутно користе у ракетама „фалкон 9“ и „фалкон хеви“. Према Масковим речима, очекује се да „рептор“ производи око 227.000 килограма потиска, што га сврстава у категорију спејс шатл мотора.

Масков план је да користи девет „рептора“ на будућем „Колонијалном транспортеру за Марс“. Компанија „Спејс икс“ планира да на Марс однесе истраживачко возило до 2018. године, а прилично оптимистично и људе до 2024. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара