Седам мана „ајфона 7“

Откада је „Епл“ представио своје нове уређаје „седам“ и „седам плус“, реакције пристижу са свих страна. Као и сваке године, осврти су мање-више позитивни, али је ипак јасно да је велико одушевљење поклоника популарног америчког телефона изостало. Можда баш због ових седам замерки на које би се могле свести све мане нових „ајфона“.

Улаз за слушалице

Само померање улаза за слушалице не би било толико драматично да је „Епл“ пронашао квалитетну алтернативу, али, нажалост, није, па са уређајем у кутији долази и адаптер који се спаја на конектор „лајтнинг“ како би омогућио спајање класичних слушалица (класичнe слушалице AirPods долазе с уређајем).

Међутим, када бисте одлучили да користите слушалице док се уређај пуни, постоји само два решења – бежичне слушалице или адаптер на који се могу спојити и слушалице и пуњач. Ипак, такав адаптер не долази у пакету већ се мора накнадно купити.

Све би се то решило бежичним пуњењем које ће се појавити тек с каснијим моделима.

Бежичне слушалице

У први мах, бежичне слушалице звуче као одлична идеја. Ипак, постоји низ проблема.
Слушалице ерподс (AirPods) су прескупе и коштају 160 долара. Батерија им траје тек пет сати, након чега се морају поновно напунити. Чак и класичне „бубице“ константно испадају из ушију и врло је лако изгубити их, а нове нису јефтине.

„Џет блек“

Једна од чешћих замерки на интернету је преосетљивост модела, а реч је о новом, сјајном моделу „џет блек“, који изгледа одлично, али на којем ће се, осим далеко видљивијих отисака прстију, временом појавити и микроогреботине којих је компанија свесна и на шта упозорава купце.

Водоотпорност

Ово баш и није „Еплова“ грешка јер, током представљања, компанија није користила погрешну терминологију. Проблем је што нису довољно јасно нагласили о чему је реч, а многи корисници не знају разлику између термина "waterproof" и "water-resistant".

Заправо, са „ајфоном 7“ и „ајфоном 7 плус“ можете изаћи на кишу или га испрскати водом (што покрива термин "water-resistant"), али „Епл“ упозорава да не би требало ронити нити се туширати са телефоном, упркос ознаци IP67 која означава да телефон може 30 минута да буде на дубини од једног метра.

У супротном, „Епл“ се итекако добро осигурао да гаранција не покрива кварове који су настали непознавањем терминологије.

Камера на „ајфону 7 плус“

О нове две камере (широкоугаона са 12 мегапиксела и телефото камера) на „ајфону 7 плус“ много се писало, али оно што је многима засметало јесте да при куповини нећете одмах моћи да искористите ефекат "bokeh" (замућивање дела фотографије ван фокуса) којим се „Епл“ похвалио. Наиме, компанија тек треба да лансира надоградњу која ће то омогућити.

Далеко већи проблем је оптичка стабилизација, која је могућа у само једној од две камере. То значи да ће истовремено прављење видео-снимка и зумирање изгледати лошије, као и увеличане фотографије, које ће изгледати мутније од оних „нормалних“.

„Превелика“ разлика између „ајфона 7“ и „7 плус“

Разлика између „ајфона 6С“ и „6С плус“ била је најпре у величини екрана, али то није случај код модела „ајфон 7“.

Осим већ споменуте камере, „ајфон 7“ плус има један гигабајт РАМ меморије више, а неки замерају и то што је фотографија на „7 плус“ оштрија него на „ајфону 7“.

С друге стране, могло би се рећи да је то добра ствар јер тада „плус“ у називу има далеко више смисла, а разлике ипак нису толико велике да би над њима вредело „плакати“ као што то чине неки људи на интернету.

Премала разлика у односу на „ајфон 6С“

„Ајфон 7“ и „7 плус“ делују као „6С 2.0“ и „6С плус 2.0“, а не као драстично различити и побољшани уређаји који би вас натерали да истог трена одјурите до продавнице и сатима стојите у реду.

Не функционише чак ни у контексту статусног симбола јер мало ће ко приметити разлику између генерацију старијег уређаја и нове „седмице“, а то је можда и највећи разлог због којег ће се многи стрпети до „ајфона 8“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се