Покварио се тек лансирани израелски шпијунски сателит?

Израелски војни шпијунски сателит „Офек 11“, лансиран у уторак по подне из ваздупловне базе Палмахим, јужно од Тел Авива, суочен је с великим тешкоћама, саопштили су израелско Министарство одбране и Израелска авиосвемирска индустрија која га је направила.

Лансиран да шпијунира Иран и друге регионалне непријатеље, сателит „Офек 11“ ушао је у орбиту исправно и почео да кружи око Земље за 90 минута, али је нејасно да ли сви системи у њему раде, преносе израелски медији.

„Има много ствари које нас брину“, рекли су Амнон Харари из Министарства и Офер Дорон из Авиосвемирске индустрије и објаснили да контролна станица на земљи покушава да стабилизује сателит и да постоје наговештаји да „ствари не функционишу како је очекивано“.

„Офек 11“ је требало да постане шести активни израелски шпијунски сателит, а тешкоће су уследиле после губитка израелског цивилног комуникационог сателита „Амос 6“, који је уништен уочи лансирања, када је лансер експлодирао у америчкој савезној држави Флориди 1. септембра.

Пошто је „Офек 11“ опсервациони сателит, није константно доступан посади на земљи, а оператери имају приступа сателиту само у кратком периоду једном дневно, тако да ће бити потребно неко време да се утврди да ли је успешан или није.

Агенција АП пренела је да је један израелски безбедносни званичник изјавио раније да је „Офек 11“ за сада најсавршенији шпијунски сателит Израела, док је други званичник навео да ће моћи да шаље слике у боји високе резолуције из готово свих делова света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара