Данас се одржава први фестивал дронова

Летелице на даљинско управљање данас ће летети над централном париском авенијом Шанзелизе, где се одржава први фестивал дронова. Током фестивала је организована трка дронова, као и више радионица о управљању тим летелицама и прописима за њихово коришћење.

Дронови разних облика и величинa „зује“ дуж руте која се зауставља код Тријумфалне капије.

Цивилима је забрањено летење дронова изнад Париза без посебне дозволе али је то дозвољено за данашњу манифестацију, чији циљ је упознавање јавности са француском индустријом дронова.

Француска је светски лидер у трговини дронова за цивилне сврхе, са 300.000 продатих дронова прошле године, што је троструко више него 2014. године.

Око 1.300 фирми и 3.000 људи ради у сектору цивилних дронова у Француској, а зарада се процењује на 300 милиона евра, од чега је 60 милиона за професионалне дронове.

Дронови, налик хеликоптерима са три или четири елисе, за „пилоте“ почетнике могу се купити и за мање од 100 евра, а напредније машине коштају више од 1.000 евра, без камере.

У Француској је било више мистериозних прелета дронова прошле године изнад осетљивих локација, што је забринуло власти и због чега су пооштрени услови и прописи за њихове летове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се