НАСА продужила мисију „Хабла“ још пет година

Свемирски телескоп „Хабл“ одушевљава Земљане снимцима далеког свемира већ више од 26 година. За сателит, то је дубока старост, али тим Америчке агенције за истраживање свемира од око 80 инжењера вредно ради на томе да продужи животни век „Хаблових“ механичких делова.

НАСА продужила мисију „Хабла“ још пет година НАСА продужила мисију „Хабла“ још пет година

Телескоп „Хабл“ и даље је у толико добром стању да је НАСА продужила његову мисију још пет година. То значи да ће се та мисија преклопити са почетком рада свемирског телескопа „Џејмс Веб“, који је планиран за 2018. годину.

„Део нашег посла је, овде у Годару, да предвидимо какав би проблем могао да се појави и да пронађемо начине да га заобиђемо или решимо тако да се враћамо науци што је пре могуће“, објашњава Оливија Лупи, операциони менаџер „Хабла“.

Астрономи са свих страна света траже фотографије које „Хабл“ прави, тако да се том телескопу сваке недеље шаље листа команди о томе какве опсервације мора да обави.

„Најтеже је пронаћи нејефикаснији начин да се све то састави тако да максимално користимо 'Хаблово' време. Не желимо да та летелица стоји тамо и ништа не ради“, истакао је Мерле Рајнхарт из Научног института за свемирски телескоп, преноси Глас Америке.

Подаци које је слао „Хабл“ астрономима су омогућили да одреде колико је стар универзум, да гледају комете како улазе у Јупитереве облаке и да направе прве фотографије неке планете како прави дискове око нових звезда.

„Можемо да посматрамо телескопе 'Веб' и 'Хабл' као комплетну опрему. 'Хабл' је првенствено оптички и ултраљубичасти телескоп. 'Џејмс Веб' је инфрацрвени телескоп. Када буду радили заједно, биће веома снажни“, каже Малколм Ниднер, менаџер пројекта „Џејмс Веб“.

Телескоп „Џејмс Веб“ је још у фази састављања и тестирања на Земљи, али астрономи једва чекају да виде шта ће тај енергични пар телескопа почети да производи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво