У недељу фестивал и такмичење дронова на Шанзелизеу

Летелице с даљинским управљањем – дронови – у недељу ће надлетати главну париску авенију, Шанзелизе, поводом Фестивала дронова који се тог дана одржава је у главном граду Француске.

Током Париског фестивала дронова биће демонстрација летења ових машина на даљинско управљање, штандова с тим летелицама које се све више користе за разоноду и такмичење, као и за друге сврхе као што су надзор и снимање из ваздуха.

Фестивал који ће уз игру имати и педагошку димензију, почеће трком када ће осам „пилота“ из Француске и других земаља управљати својим летелицама испод мреже на висини од осам метара, у простору за летење од 2.000 квадратних метара.

Биће отворени и штандови где ће се објашњавати прописи о употреби дроновава и њихове различите употребе.

Биће и радионице за децу и омладину о томе како се управља овим машинама. Љубитељи ће моћи да се забављају да управљају овим летелицама виртуелно или у стварности.

На фестивалу ће се такође представити фирме чији је циљ да подстакну младе да открију овај сектор.

Француска је лидер у свету у трговини дронова за цивилне сврхе, са 300.000 продатих дронова прошле године, што је троструко више него 2014. године.

Данас око 1.300 фирми и 3.000 људ ради у сектору цивилних дронова, а зарада овог сектора процењује се на 300 милиона евра, од чега је 60 милиона евра за професионалне дронове.

Градоначелница Париза Ан Идалго најавиће и избор две локације у Паризу где аматери, под надзором Савеза за авио-моделарство, могу недељом да управљају својим летелицама.

Осим ако се нема одобрење, уз строга ограничења, у Француској је забрањено управљати дроновима изнад града.

Дронови, налик хеликоптерима са три или четири елисе, за „пилоте“-почетнике, могу се купити и за мање од 100 евра, а савршеније машине коштају више од 1.000 евра, без камере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се