„Ексел“ крив за грешке у истраживању гена

„Мајкрософтов“ програм за обраду података „Ексел“ окривљен је за грешке у научним текстовима о геномици, пренео је Би-Би-Си.

Истраживачи наводе да програм за обраду табела аутоматски мења имена одређених гена у датуме, па унос „СЕПТ2“ (ген септин 2) мења у „септембар 2“.

„Мајкрософт“ је прву верзију Ексела (Excel) издао још 1985. године, а како је саопштио, грешке с преименовањем гена могу се избећи подешавањем тог програма.

Троје истраживача из мелбурнског института „Бакер ИДИ“, који су скенирали 3.597 научних текстова, кажу да се проблеми из Ексела могу наћи и у другим програмима за табуларне прорачуне. Они наводе да су пронашли 704 текста с грешкама у именима гена које је направио Ексел.

Директор Европског института за биоинформатику Ијан Бирни рекао је за Би-Би-Си да не криви Ексел. „Мене фрустрирају истраживачи који се ослањају на Екселове табеле за клиничке тестове“, рекао је Бирни.

Бирни је додао да је научна заједници више од 10 година свесна проблема с преименовањем у Екселу и оценио да тај програм треба користити само за мање важне научне анализе.

У студији аустралијских института се наводи да је проблем с преименовањем први пут уочен 2004. али да се тада „повећао по годишњој стопи од 15 одсто“ у протеклих пет година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво