Тесла предвидео дронове мислећи да ће донети мир у свету

Као један од највећих умова Никола Тесла одговоран је за бројне проналаске, али је многе, попут телевизије и паметних телефона, предвидео. Сада се тој листи могу додати и беспилотне летелице за које је сматрао да ће поседовати огромну деструктивну моћ и да ће због тога донети мир међу нацијама.

Теслини доприноси технологији коришћења неизменичне струје и радио таласа добро су познати, али је ум српског научника био заокупиран и многим другим питањима.

То показује и патент који је издат 8. новембра 1898. године у ком Тесла наводи да његовом изуму нису потребне никакве жице или електрични проводници, већ је пронашао начин да га помера производећи таласе, импулсе или радијацију који ће бити емитовани кроз земљу, воду или атмосферу.

За радио таласе, који су тада били револуционарна ствар, рекао је да су „електричне осцилације које не прате неку посебну проводничку путању, већ се шире праволинијски кроз простор“.

Поменути патент, назван "Method Of And Apparatus For Controlling Mechanism of Moving Vessels or Vehicles", такође садржи Теслина предвиђања о његовој корисности.

Научник и проналазач наводи многе потенцијалне апликације, међу којима и беспилотне летелице, за које сматра да би могле да доведу до мира међу нацијама.

„Највећа вредност мог изума биће његов ефекат у на ратовање и наоружање. Због разлога његове сигурне и неограничене деструктивности, довешће до успостављања и одржања сталног мира међу нацијама“, навео је научник.

Фотографије патента и Теслине закључке о њему на Твитеру је недавно објавио технолог Метју Шројер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара