„Инстаграм“ прецизнији у дијагностиковању депресије од лекара

Нови програм вештачке интелигенције може да препозна прве знаке депресије пре људи, чак и пре лекара опште праксе – само уз помоћ „Инстаграма“. Тим истраживача са Харварда и Универзитета у Вермонту развио је програм који је прецизно идентификовао кориснике „Инстаграма“ са клиничком депресијом и тачношћу од 70 одсто!

У студији Ендрјуа Риса и Кристофера М. Данфорта, тим је применио платформу вештачке интелигенције на 166 профила на Инстаграму са 43.950 фотографија.

Систем је користио маркере да открије да ли су корисници депресивни, анализирајући аспекте попут боја, метаподатака и препознавања лица уз помоћ алгоритама.

„Користећи само фотографске детаље, као што су боја и осветљеност, наш статистички модел је у стању да предвиди који испитаници пате од депресије, са бољим резултатима од стопе по којој лекари опште праксе обављају личну процене пацијента“, наводи се у студији.

Програм такође узима у обзир факторе попут тога колико често корисници објављују фотографије, јер је депресија често у корелацији са смањеном друштвеном активношћу.

Појединци чије су најчешће боје на фотографијама биле плаве, сиве или тамније нијансе патили су од депресије.

Док неки корисници постављају питање етичности оваквог начина прикупљања података, још једном се потврђује да садржај који делимо на друштвеним мрежама о нама говори више него што мислимо, желимо, па чак и знамо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара